Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy buraki, drożdże, sól, oliwę. Stopniowo wlewamy letnią wodę, wyrabiamy ciasto mikserem, aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Tak uformowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
formowanie
5 min
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Dzielimy na 8 części. Z każdej z nich formujemy długo wałeczek, zginamy na pół i zaplatamy w warkoczyk. Łączymy ze sobą końce. Tak uformowane wianki kładziemy na blasze wyłożoną pergaminem.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
4. Wianki przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
pieczenie
20 min
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wyrośnięte wianuszki smarujemy białkiem i posypujemy makiem lub ziołami. Pieczemy metoda góra-dół przez 20 minut.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej