Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą suche składniki- mąkę, rzodkiewki, drożdże i sól. Powoli zacznij dolewać wodę i zagniatać ciasto. Zagniataj i dolewaj aż ciasto osiągnie elastyczną konsystencję.
wyrastanie
90 min
wyrastanie
2. Zostaw ciasto w mice, pod przykryciem folii na ok. 1-1,5 h w ciepłym miejscu.
drugie wyrastanie
90 min
drugie wyrastanie
3. Pokrój ciasto na 4 równe kawałki. Z każdego kawałka uformuj okrągłą bułeczkę. Ułóż bułeczki na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryj je materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 45 minut.
pieczenie
15 min
pieczenie
4. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw bułki do piekarnika usuwając wcześniej szmatkę. Piecz ok. 15 minut aż zaczną się lekko rumienić..
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej