Przepis

wyrabianie
6 min
wyrabianie
1. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy drożdże i sól. Stopniowo wlewamy oliwę na zmianę z letnią wodą i wyrabiamy ciasto przez 6 minut.
pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie
2. Elastyczną kulę z ciasta przekładamy do misy, przykrywamy ją ściereczką i stawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5 h.
formowanie
5 min
formowanie
3. W tym czasie siekamy drobno oliwki i zioła, mieszamy je ze sobą i dodajemy oliwę. Podrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Ciasto dzielimy na 5 porcji. Każdą z nich wałkujemy na prostokąt o wymiarach ok. 15x25 cm. Wzdłuż dłuższego boku wykładamy farsz oliwkowy i zawijamy ciasto jak roladę. Przyszłą bułeczkę kładziemy na blasze złączeniem ku dołowi i nacinamy ją w dwóch miejscach, aby pokazać farsz. Bułeczki również można zawinąć, tworząc z nich \"ślimaczki\". Czynność powtarzamy z każdą porcją ciasta.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
4. Tak przygotowane bułeczki przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut.
pieczenie
17 min
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wierzch bułeczek smarujemy rozbełtanym żółtkiem z mlekiem i posypujemy ziołami. Bułki pieczemy przez ok. 17 minut, aż będą rumiane. Studzimy przed podaniem na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej