Przepis

wyrabianie
6 min
wyrabianie
1. Mąkę przesiewamy do misy. Dodajemy drożdże oraz sól. Stopniowo wlewamy letnią wodę oraz oliwę i wyrabiamy ciasto. Po ok. 6 minutach powinno osiągnąć formę elastycznej kuli.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Kulę z ciasta przekładamy do posmarowanej oliwą miseczki, przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką. Zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. godzinę.
formowanie
4 min
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 16 części. Każdą z nich wałkujemy na cienki okrągły placek, którym owijamy klopsiki.
drugie wyrastanie
40 min
drugie wyrastanie
4. Formę (u mnie tortownica o średnicy 23 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Układamy w formie bułeczki z klopsikami. Przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 30-40 minut.
pieczenie
30 min
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wierzch wyrośniętych bułeczek posypujemy kasza kukurydzianą lub kaszą manną. Wkładamy formę do pieca i pieczemy bułeczki przez 30 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej