Bułeczki z kapustą i grzybami
Bułeczki z kapustą i grzybami to już znak… Czujecie już zbliżające się święta?
Nie da się ukryć, że dzięki rozpoczynającym się ze wszystkich stron kampaniom reklamowym trudno uniknąć myślenia o tym, co czeka nas już za niecały miesiąc. Ja akurat to uwielbiam, lecz wiem, że sztuczne nakręcanie świątecznej atmosfery ma chyba więcej wrogów niż fanów.
Kluczowym elementem świąt są dla mnie od zawsze pierogi z kapustą i grzybami. Uwielbiam to połączenie smaków, dlatego postanowiłam przetestować je w chlebowym wydaniu. Nie nafaszerowałam jednak bułeczek, co stworzyłoby po prostu typowe drożdżowe paszteciki, ale wkroiłam składniki bezpośrednio do miąższu. Dzięki temu bułeczki zostają bułeczkami, a smak przypomina już delikatnie o nadchodzących świętach.
Jako farsz wybrałam klasyczną kapustę z grzybami. Oczywiście przepis na drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami można wykorzystać także z innymi nadzieniami, może np. na Sylwestra upieczecie je ze szpinakiem? Albo spróbujecie przepisu na świąteczne paszteciki na zakwasie?
Drożdże do bułeczek
Drożdże są niezbędnym składnikiem bułeczek z kapustą i grzybami. W przepisie wskazałam drożdże suszone instant, które wystarczy wymieszać z mąką, solą i wodą, aby powstało z tego ciasto. Nie ukrywam, że ze względu na czas, przechowywanie oraz świadome kontrolowanie konsystencji ciasta – zdecydowanie chętniej używam w kuchni drożdży instant, czyli suszonych. Na nich opiera się większość przepisów Smakowitego Chleba. Nie powinno to jednak stanowić problemu dla osób, które wolą korzystać z ich świeżej formy. Jeśli chcecie użyć świeżych drożdży, to musicie przeliczyć ich ilość. Zapraszam do smakowitego poradnika „Jak przeliczyć drożdże suszone na świeże?„.
Używając drożdży świeżych do bułeczek warto zrobić wcześniej zaczyn. Na szczęście nie jest to trudne, a wymaga od nas spędzenie zaledwie 5-15 minut dłużej w domowej piekarni niż w przypadku wersji instant. Więcej na temat zaczynu drożdżowego w poradniku „Jak zrobić zaczyn drożdżowy?„.
Jakieś pytania o pieczenie bułeczek w domu?
W razie wątpliwości piszcie w komentarzu pod przepisem. Chętnie przeczytam, jak smakowały Wasze domowe chleby:)
Witam.
Dziękuję , na pewno wypróbuję. Pozdrawiam
Witam.
Jakie grzyby najlepiej użyć do tych bułeczek? Mam trochę grzybów suszonych i trochę zamrożonych, które będą lepsze, czy może nie ma znaczenia? Pozdrawiam.
Ja użyłam gotowej mieszanki, już smażonej. Suszone grzyby się nie sprawdzą. Proszę więc rozmrozić grzyby, poszatkować je i podsmażyć (najlepiej z cebulką). Taką mieszankę proszę dodać do chleba. Pozdrawiam!