Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Do drugiej miski ścieramy na tarce o grubych oczkach cukinię, przekładamy ją na sitko, dajemy szczyptę soli i zostawiamy na chwilę. Po kilku minutach odsączamy z wody. Mąkę przesiewamy do misy. Dodajemy cukinię, drożdże, sól, zioła prowansalskie oraz cukier. Powoli zaczynamy wlewać letnią wodę i wyrabiać ciasto. Dodajemy też oliwę. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub mikserem.
pierwsze wyrastanie
45 min
pierwsze wyrastanie
2. Po ok. 7 minutach ciasto zostawiamy w misie, przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 45 minut.
drugie wyrastanie
45 min
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasta wykładamy na blat, podsypujemy je kaszą manną, aby nie kleiło się do rąk i formujemy 5 okrągłych bułeczek, kładąc je złączeniem ku dołowi na blasze wyłożonej pergaminem. Uformowane bułki przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na kolejne 45 minut.
pieczenie
20 min
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Bułeczki wkładamy do rozgrzanego pieca i pieczemy przez ok. 20 minut, aż zaczną się rumienić. Bułki studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej