Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Kuskus zalewamy wrzącą wodą, mieszamy, zostawiamy na kilka minut pod przykryciem, aż kasza wchłonie płyn. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy kuskus, drożdże, sól, posiekaną w kosteczkę cukinię, posiekane chilli. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
3. Ciasto dzielimy na 8 części, formujemy kształtne bułeczki i układamy je w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem. Zostawiamy pod przykryciem na 30 minut.
pieczenie
17 min
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Bułeczki smarujemy z wierzchu białkiem, pieczemy metodą góra-dół przez 17 minut, aż się zarumienią.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej