Przepis

podsmażanie
5 min
podsmażanie

1. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwie aż się zarumieni.

wyrabianie
7 min
wyrabianie

2. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, starty na tarce ser (zostawiamy 3 łyżki), sól, podsmażoną cebulę. Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto by było elastyczne.

pierwsze wyrastanie
45 min
pierwsze wyrastanie

3. Tak przygotowane ciasto zostawiamy pod przykryciem na 45-50 minut (lub do podwojenia objętości) w ciepłym miejscu.

formowanie i drugie wyrastanie
35 min
formowanie i drugie wyrastanie

4. Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 części, formujemy okrągłe bułeczki. Układamy je w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy ściereczką na 30 minut.

przygotowanie do pieczenia
5 min
przygotowanie do pieczenia

5. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Bułeczki posypujemy resztą startego sera.

pieczenie
15 min
pieczenie

6. Bułeczki pieczemy metodą góra-dół przez 8 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 190 st C i pieczemy jeszcze 7 minut. Rumiane bułki studzimy na kuchennej kratce.

Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej