Przepis

wyrabianie
6 min
wyrabianie

1. Mąkę przesiewamy do misy i mieszamy z aktywnym zakwasem. Dodajemy sól oraz oliwę. Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem przez minimum 6 minut. Po tym czasie ciasto powinno być dosyć elastyczne i przypominać ciasto drożdżowe.

pierwsze wyrastanie
120 min
pierwsze wyrastanie

2. Wyrobione ciasto zostawiamy w misie na 2 godziny i przykrywamy je ściereczką lub folią spożywczą.

drugie wyrastanie
120 min
drugie wyrastanie

3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części, z każdej formujemy okrągłą bułeczkę, podsypując je odrobiną mąki. Bułeczki kładziemy na blasze złączenie ku dołowi. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 2 godziny.

pieczenie
20 min
pieczenie

4. Po tym czasie wkładamy je do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 minut w 200 stopniach. Upieczone bułeczki powinny być rumiane.

Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej