Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, skórkę pomarańczową, sok z pomarańczy, posiekany drobno rozmaryn, sól. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto 5 minut.
pierwsze wyrastanie
45 min
pierwsze wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na 45 minut.
drugie wyrastanie
45 min
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części, z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę. Zostawiamy do wyrośnięcia na 45 minut.
formowanie
6 min
formowanie
4. W każdej bułeczce robimy wgłębienie przy pomocy spodu szklanki i umieszczamy po plastrze pomarańczy.
pieczenie
17 min
pieczenie
5. Bułeczki wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy 17 minut w 190 stopniach.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej