Przepis

przygotowywanie składników
5 min
przygotowywanie składników

1. Płatki owsiane wrzucamy do miseczki, dodajemy cukier i zalewamy mlekiem. Owsiankę gotujemy kilka minut, aż zgęstnieje, następnie studzimy.

wyrastanie
150 min
wyrastanie

2. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy owsiankę, aktywny zakwas i sól. Wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto przez 5 minut. Zostawiamy w misie pod przykryciem na 2,5 h.

formowanie
5 min
formowanie

3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat. dzielimy na 8 części i z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę. W razie czego podsypujemy odrobiną mąki.

drugie wyrastanie
90 min
drugie wyrastanie

4. Uformowane bułeczki układamy na blasze w odstępach, zostawiamy pod przykryciem na 1,5 h.

pieczenie
17 min
pieczenie

5. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wierzch bułeczek skrapiamy oliwą. Posypujemy płatkami owsianymi i wkładamy do piekarnika. Bułeczki pieczemy przez 15-17 minut.

studzenie
studzenie

6. Bułeczki studzimy na kuchennej kratce.

Smakowita lekko solona
Do pieczywa chrupkiego, do pełnoziarnistych chlebów na zakwasie, czy do delikatnych bułeczek? Smakowita lekko solona inspiruje smakiem wyselekcjonowanych ziaren!
Więcej o tym wariancie
Owies
Owies
Ziarno owsa jest bogate w wartości odżywcze – idealnie uzupełnia zdrową i zróżnicowaną dietę. Owies jest stosowany do produkcji popularnych wegańskich napojów roślinnych.
Dowiedz się więcej