Przepis

przygotowywanie składników
5 min
przygotowywanie składników
1. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy tartą marchewkę, drożdże i sól. W rondlu łączymy sok marchewkowy z wodą i krótko podgrzewamy, aby płyn był letni.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2. Wlewamy płyn do suchych składników i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez mniej więcej 5 minut.
wyrastanie
60 min
wyrastanie
3. Elastyczne ciasto zostawiamy w misie, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
formowanie
30 min
formowanie
4. Po tym czasie przekładamy ciasto na oprószony mąką blat. Dzielimy na 6 porcji, z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę, którą kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Uformowane bułki przykrywamy ściereczką na 30 minut.
pieczenie
15 min
pieczenie
5. Po tym czasie smarujemy wierzch bułek białkiem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej