Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Wodę wlewamy do misy. Dodajemy ćwikłę i mieszamy łyżką. Dodajemy mąkę pszenną, sól oraz drożdże suszone. Wyrabiamy elastyczne i gładkie ciasto ręcznie lub za pomocą robota kuchennego.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Wyrobione ciasto na bułeczki ćwikłowe zostawiamy w misie skropionej oliwą pod przykryciem do wyrośnięcia. Podwojenie objętości ciasta zajmie około 1 godzinę. Misę z ciastem stawiamy w ciepłym miejscu.
formowanie
5 min
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto na bułeczki ćwikłowe wykładamy na oprószoną mąką deskę i dzielimy je na 6 części. Z każdej formujemy okrągłą bułeczkę.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
4. Uformowane bułeczki ćwikłowe przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i przykrywamy czystą ściereczką. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 20-30 minut.
przygotowywanie wierzchu
5 min
przygotowywanie wierzchu
5. Wyrośnięte bułeczki ćwikłowe skrapiamy wodą i posypujemy czarnuszką.
pieczenie
30 min
pieczenie
6. Wyrośnięte bułeczki ćwikłowe wstawiamy do nagrzanego do temperatury 220 stopni piekarnika i pieczemy przez 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i dopiekamy przez kolejne 10 minut lub do momentu, aż bułeczki zaczną się lekko rumienić. Studzimy na kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej