Przepis

przygotowywanie szpinaku
1 min
przygotowywanie szpinaku

1. Szpinak podsmażamy z czosnkiem.

mieszanie składników
5 min
mieszanie składników

2. Do misy wsypujemy wybrane mąki, dodajemy podsmażony wcześniej szpinak z czosnkiem, drożdże, twaróg i sól.

Wyrabianie ciasta
5 min
Wyrabianie ciasta

3. Wlewamy wodę i mieszamy składniki łyżką lub mikserem jedynie do połączenia. Ciasto powinno być plastyczne jak plastelina.

wyrastanie
120 min
wyrastanie

4. Formę keksówkę wykładamy pergaminem. Ręce zwilżamy wodą, przekładamy ciasto, wierzch wyrównujemy Przykrywamy ściereczką na 2 godziny i zostawiamy w ciepłym miejscu.

pieczenie
40 min
pieczenie

5. Przed pieczeniem chleb dekorujemy ulubionymi ziarnami. Chleb pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 35-40 minut. Po tym czasie wbijamy patyczek w ciasto, jeśli nie będzie się kleiło - ciasto jest upieczone. Jeśli patyczek będzie obklejony ciastem - wydłużamy czas pieczenia o kilka minut. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.

Smakowita Maślany Smak
Smakowita maślany smak
A może masz ochotę na chrupiącą bagietkę? Smakowita maślany smak sprawi, że poczujesz moc przyjemności prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej