Przepis

przygotowywanie zaczynu
720 min
przygotowywanie zaczynu
1. Połącz ze sobą wszystkie składniki na zaczyn w misce. Odstaw pod przykryciem folii aluminiowej na ok. 12 h.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2. Po upływie tego czasu połącz składniki na ciasto właściwe i uformuj jednolite, elastyczne ciasto. Zagniataj kilka minut.
wyrastanie
90 min
wyrastanie
3. Ciasto podziel na dwie równe części i uformuj z niego 2 cienkie bagietki. Ułóż bagietki na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, odgradzając je zwiniętą szmatką (jak na zdjęciu). Odstaw do wyrośnięcia na ok. 1,5 h w ciepłe miejsce.
pieczenie
15 min
pieczenie
4. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik 220 stopni. Wstaw bagietki do piekarnika (bez szmatki pomiędzy) i piecz ok. 15 minut aż zbrązowieją. Odstaw do ostygnięcia.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej