Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1.Do misy przesiewamy mąkę. Mieszamy ją z kaszą manną, drożdżami, solą. Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto 5 minut.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2.Przekładamy je do misy, przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i stawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
3.Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat (nie podsypujemy mąką). Wyrabiamy krótko ciasto, formując długą i cienką bagietkę. Przekładamy ją na blachę, a boki wykładamy wałeczkami ze ściereczki lub folii aluminiowej, tworząc \\\\\\\\\\\\\\\"ścianki\\\\\\\\\\\\\\\" podtrzymujące rosnącą bagietkę. Ciasto przykrywamy ściereczką. Stawiamy w cieple.
pieczenie
20 min
pieczenie
4.Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Usuwamy \\\\\\\\\\\\\\\"ścianki\\\\\\\\\\\\\\\" podtrzymujące bagietkę i wkładamy ją na blasze do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 20 minut. Przed krojeniem studzimy.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej