Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1.Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki oprócz wody. Powoli zacznij dolewać wodę i zagniatać ciasto aż osiągnie jednolitą konsystencję.
pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie
2.Wstaw ciasto do miski i odstaw na ok. 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
drugie wyrastanie
45 min
drugie wyrastanie
3.Wyjmij ciasto z miski i uformuj rulon o takiej długości jakiej chciałbyś/chciałabyś mieć bagietkę. Ułóż taką bagietkę na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Możesz przyblokować ją zwiniętymi szmatkami z dwóch boków, aby nie rosła wszerz, ja jednak chciałam, aby była nieco grubsza. Odstaw bagietkę w ciepłe miejsce jeszcze na ok 45 minut.
pieczenie
12 min
pieczenie
4.Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw bagietkę i piecz ok. 12 minut. Jest gotowa, gdy po włożeniu w nią drewnianego patyczka nie przyklei się do niego ciasto. Nie spiekaj zbyt mocno, przy dłuższym pieczeniu traci miękkość. Ostudź nieco. Najlepsza jest zaraz po upieczeniu.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej