Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1.W rondelku umieszczamy masło i wodę, podgrzewamy do rozpuszczenia masła i chwilę studzimy. Mąkę przesiewamy, mieszamy z drożdżami, solą. Dodajemy przyprawy: ziarna kolendry, płatki chilli, kurkumę, sos sojowy. Dosypujemy sezam, posiekane zioła i starty na tarce imbir. Powoli wlewamy letnią wodę z masłem i wyrabiamy ciasto. Po 5 minutach przekładamy je do oprószonej mąką misy.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2.Zostawiamy pod przykryciem na godzinę.
drugie wyrastanie
45 min
drugie wyrastanie
3.Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę. Podsypujemy ciasto mąką i chwilę wyrabiamy. Wałkujemy je na prostokąt o długości ok. 40 cm. Zawijamy ciasno jak roladę i przekładamy na blaszkę, robiąc z folii aluminiowej \\\"ścianki\\\" podtrzymujące boki bagietki (widać na zdjęciu). Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 45 minut.
pieczenie
35 min
pieczenie
4.Wierzch wyrośniętej bagietki smarujemy rozbełtanym żółtkiem z mlekiem i posypujemy przyprawami. Bagietke pieczemy 10 minut w 220 stopniach. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 25-35 minut, aż będzie rumiana. Przed krojeniem, bagietkę studzimy 30 minut na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej