Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy drożdże, starte na tarce o grubych oczkach ziemniaki, ocet oraz sól. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez 5 minut, aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę. W tym czasie miękkie masło miksujemy blenderem z lubczykiem i czosnkiem.
drugie wyrastanie
40 min
drugie wyrastanie
3. Z podrośniętego ciast formujemy bagietkę, ustawiamy po jej bokach zawinięte ściereczki (aby zbytnio się nie rozrosła na boki). Zostawiamy pod przykryciem na 40 minut.
pieczenie
25 min
pieczenie
4. Wyrośniętą bagietkę nacinamy z wierzchu ostrym nożem i smarujemy masłem czosnkowo-lubczykowym. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy góra-dół w 220 stopniach przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 190 i dopiekamy jeszcze 10 minut.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej