Na pewno każdy z Was kojarzy czosnkowe bagietki, które można kupić w marketach. Czasem są sprzedawane już upieczone (wcześniej zazwyczaj są głęboko mrożone), a zdarza się też tak, że kupuje się ich zamrożoną wersję, aby odgrzać i podać na ciepło. To bardzo smaczny wypiek, ale jego skład pozostawia wiele do życzenia.
Na szczęście takimi bagietkami można się zainspirować i upiec je samodzielnie w domu 🙂
Przygotowałam ciasto na klasyczną bagietkę, a gdy podrosło, nacięłam ją tworząc „przedziałek” i wypełniłam masłem czosnkowo-ziołowym. Wyobraźcie sobie ten zapach i smak sami, a najlepiej zabierzcie się do pieczenia. Nie pożałujecie! 🙂
Rewelacja!!
Czy ciasto na tę bagietkę wyrabiam w takim normalnym mikserze? Musi być jakaś konkretna końcówka?
Najlepiej mikser z hakiem, ale na upartego można to też zrobić ręcznie 🙂
Chcę upiec tę bagietkę, mam jednak problem czy chodzi o drożdze instant czy inne.Mam tylko instant, i .Pytałam w sklepach o drożdze suszone ale też tylko instant są dostępne.Ot, dylemat.
Proszę użyć suszonych instant
A gdyby zastąpić drożdże w proszku, normalnymi drożdżami to ile gr potrzeba? Z góry dzięki za odpowiedź:)
15 g świeżych drożdży i trzeba z nich zrobić oczywiście zaczyn 🙂
Dzien dobry
Czy mozna pomieszac mąkę 650 z pszenną razową lub z żytnią?
Dzień dobry,
Żytnia nie wchodzi w grę przy takim wypieku drożdżowym, a do tego formowanym. Mąki razowej można dać jakieś 100 g, ale ona też do takich formowanych średnio się nadaje i będzie trzeba dać więcej wody, ale da się to zrobić.
Lepiej wypadnie tu orkiszowa jasna (wtedy proporcje bez zmian) lub pełnoziarnista (trochę więcej wody).
Było pysznie , moje dzieci zachwycone
Cieszę się i dziękuję za komentarz 🙂
bardo się cieszę że można wyszukać takie przepisy w internecie
Wygląda niesamowicie pysznie! Na pewno wypróbuje 🙂
Pozdrawiam
Witam,
ciasto nie rosło, kleiło się do palów, nie chciało się uformować… jednak efekt końcowy przeszedł moje najśmielsze oczekiwania :d
BYŁO PRZEPYSZNIE, PACHNĄCO 😀
DZIĘKUJĘ ZA TEN PRZEPIS JEST GENIALNY 😀
Cieszę się, że to historia z happy endem! A ostatecznie ciasto urosło? Czasem trzeba być cierpliwym 🙂 Co do lepiącego ciasta, a jakich drożdży Pani użyła i czy była używana waga kuchenna? W razie czego na przyszlość jak ciasto się lepi to można śmiało podsypać odrobiną mąki 😉
Często piekę bułeczki z czosnkiem, bagietka to też świetny pomysł 🙂