Przepis

przygotowywanie składników
1 min
przygotowywanie składników
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy posiekane zioła, sól, zakwas i pokrojone drobno śliwki.
wyrabianie
2 min
wyrabianie
2. Wlewamy letnią wodę i mieszamy ciasto do połączenia składników. Po ok. 2 minutach przekładamy ciasto do przygotowanej formy.
przygotowanie formy
1 min
przygotowanie formy
3. Formę keksówkę (10x30cm) smarujemy oliwą/olejem i posypujemy bułką tartą.
wyrastanie
270 min
wyrastanie
4. Przekładamy do środka ciasto, zwilżamy dłonie wodą i wyrównujemy wierzch. Dekorujemy ciasto listkami rozmarynu i przykrywamy na 4,5 h.
pieczenie
40 min
pieczenie
5. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Pieczemy chleb przez 40 minut.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej