Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie składników
przygotowywanie składników
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy posiekane zioła, sól, zakwas i pokrojone drobno śliwki.
wyrabianie
wyrabianie
2. Wlewamy letnią wodę i mieszamy ciasto do połączenia składników. Po ok. 2 minutach przekładamy ciasto do przygotowanej formy.
przygotowanie formy
przygotowanie formy
3. Formę keksówkę (10x30cm) smarujemy oliwą/olejem i posypujemy bułką tartą.
wyrastanie
wyrastanie
4. Przekładamy do środka ciasto, zwilżamy dłonie wodą i wyrównujemy wierzch. Dekorujemy ciasto listkami rozmarynu i przykrywamy na 4,5 h.
pieczenie
pieczenie
5. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Pieczemy chleb przez 40 minut.
Smakowita
Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce. Podajemy ze Smakowitą Pajdą z ziołami ogrodowymi.
Ocena czytelników: 5 z 2 ocen
Czas całkowity: 5 godz 10 min
Czas wyrastania: 4 godz 30 min
Czas wypieku: 40 min