Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy puree ziemniaczane, masło orzechowe, sól, suszone drożdże i oliwę. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez 5 minut, aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Wyrobione ciasto zostawiamy w naoliwionej misie. Przykrywamy ściereczką, stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy do skropionej oliwą formy i rozciągamy je na placek o grubości 0,5 cm. Przykrywamy ściereczką na 30 minut.
pieczenie
20 min
pieczenie
4. Ciasto dekorujemy z wierzchu orzeszkami i listkami szałwii. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy przez 20 minut w 200 stopniach.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej