Przepis

przygotowywanie zaczynu
600 min
przygotowywanie zaczynu
1. Składniki zaczynu mieszamy, szczelnie przykrywamy i odstawiamy na 8-10 h w temperaturze pokojowej.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2. Wszystkie składniki ciasta + cały zaczyn mieszamy dokładnie łyżką lub mikserem do połączenia się składników. Nie należy przesadzać z wyrabianiem ciasta! Ma być krótko wyrobione.
pierwsze wyrastanie
120 min
pierwsze wyrastanie
3. Tak przygotowane ciasto umieszczamy w misie oprószonej mąką i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 2 h do wyrośnięcia.
drugie wyrastanie
120 min
drugie wyrastanie
4. Wyrośnięte ciasto przekładamy do okrągłej formy o średnicy około 22 cm nasmarowanej tłuszczem i obsypanej otrębami lub wyłożonej pergaminem. Odstawiamy pod przykryciem na około 2-2,5 h.
pieczenie
40 min
pieczenie
5. Gdy ciasto podwoiło objętość, a na powierzchni pojawiają się pierwsze dziurki (pękające pęcherzyki powietrza) - wstawiamy je do nagrzanego piekarnika o temperaturze 220 stopni. Pieczemy przez 20 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez kolejne 20 minut lub do momentu, gdy bochenek jest odpowiednio wypieczony. Studzimy na kratce i kroimy po całkowitym wystudzeniu, a najlepiej kolejnego dnia.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Ziarna słonecznika
Ziarna słonecznika
Wyjątkowo smakowite ziarna o naturalnie orzechowym smaku, które dzięki prażeniu stają się bardziej intensywne.
Dowiedz się więcej