Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przy
przy
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy puree ziemniaczane, drożdże i sól.
wyrabianie
wyrabianie
2. Wlewamy powoli letnią wodę na przemian z oliwą i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem. Po ok. 5 minutach zostawiamy elastyczne ciasto w misie pod przykryciem i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
przygotowywanie składników
przygotowywanie składników
3. Przygotowujemy beszamel. W rondlu topimy masło, wsypujemy mąkę i mieszamy trzepaczką tworząc zasmażkę. Wlewamy powoli zimne mleko i mieszamy. Zmniejszamy ogień i mieszając od czasu do czasu czekamy, aż sos zgęstnieje. Pod koniec przyprawiamy go solą, cukrem, pieprzem i gałką muszkatołową. Studzimy.
formowanie
formowanie
4. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy i przekładamy do formy (35x20 cm) posmarowanej oliwą delikatnie je rozciągając. Zostawiamy je pod przykryciem na 5 minut. W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy w cienkie plasterki.
wyrastanie
wyrastanie
5. Focaccię z wierzchu smarujemy baszemelem i wykładamy ziemniaczanymi pasterkami. Całość przykrywamy i zostawiamy na 30 minut.
pieczenie
pieczenie
6. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Ziemniaki na focacci przyprawiamy z wierzchu solą i pieprzem i wkładamy do rozgrzanego pieca. Pieczemy przez 20-25 minut, aż focaccia i beszamel się zarumienią.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 1 godz 55 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 25 min