Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie farszu
przygotowywanie farszu
1. Mrożony szpinak wrzucamy na patelnię, podgrzewamy 10 minut, aż się rozmrozi. Dodajemy posiekany drobno czosnek, śmietanę, miód, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Podgrzewamy kilka minut, aż szpinak przejdzie smakiem.
wyrabianie
wyrabianie
2. Do misy wsypujemy 500 g mąki, drożdże, sól. 2. Wlewamy letnią wodę i oliwę i wyrabiamy ciasto przez 3 minuty na gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na 2 części, jedną cześć przekładamy na posmarowanej oliwią misy, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę. Do drugiej części ciasta dodajemy szpinak oraz dodatkowe 100 g mąki, wyrabiamy mikserem lub zagniatamy jeszcze kilka minut.
wyrastanie
wyrastanie
3. Zielone ciasto również przekładamy do przykrytej misy na godzinę.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Białe ciasto kładziemy na oprószonym mąką blacie, wałkujemy na duży prostokąt. Zieloną część ciasta kładziemy na białej i wałkujemy, aby przykrywało większą część ciasta (białą ramkę zostawiamy). Tak rozwałkowane ciasto zawijamy na roladę i przekładamy do keksówki wyłożonej pergaminem. Przykrywamy ściereczką na 40 minut.
pieczenie
pieczenie
5. Wierz ciasta skrapiamy oliwą i wkładamy do rozgrzanego pieca. Pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach. Chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 30 min
Czas wyrastania: 1 godz 50 min
Czas wypieku: 40 min