Przepis

wyrabianie
10 min
wyrabianie
1. Do dwóch misek wsypujemy po 250 g mąki pszennej. Dodajemy po łyżeczce soli, po 2 łyżeczki drożdży. Do pierwszej z nich wlewamy 170 ml letniej wody i wyrabiamy ciasto przez 5 minut. Do drugiej misy dodajemy puree z dyni i 80 ml letniej wody. Wyrabiamy ciasto 5 min., aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
45 min
pierwsze wyrastanie
2. Obie miski z ciastem na zakręcony chleb dyniowy zostawiamy pod przykryciem na 45 min. do wyrośnięcia (w ciepłym miejscu).
formowanie
4 min
formowanie
3. Podrośnięte ciasta na chleb cienko wałkujemy (dyniowe na trochę większe). Kładziemy jasne ciasto na pomarańczowym i zawijamy jak roladę (można też zmienić kolejność).
drugie wyrastanie
45 min
drugie wyrastanie
4. Tak uformowane ciasto na chleb dyniowy przekładamy do keksówki, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 45 min. do wyrośnięcia (w ciepłym miejscu).
pieczenie
35 min
pieczenie
5. Wyrośnięty bochenek smarujemy z wierzchu białkiem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 20 min. w 200 stopniach, następnie 15 min. w 180 stopniach. Po upieczeniu zakręcony chleb dyniowy wyciągamy z formy i studzimy na kratce.
Smakowita Maślany Smak
Smakowita maślany smak
A może masz ochotę na chrupiącą bagietkę? Smakowita maślany smak sprawi, że poczujesz moc przyjemności prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej