Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Do dużej misy przesiewamy mąkę, dodajemy suszone drożdże, sól i dokładnie mieszamy. W suchych składnikach robimy wgłębienie i powoli wlewamy letnią wodę (o temperaturze ok. 32-35 stopni) cały czas zagniatając. Ciasto wyrabiamy ręcznie (na blacie podsypanym mąką) lub za pomocą miksera przez 5minut.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Świeże zioła płuczemy zimną woda, osuszamy i drobno siekamy. Dodajemy do zagniecionego ciasta, razem z odrobiną świeżo mielonego pieprzu i wyrabiamy jeszcze przez 2-3 minuty. Ciasto chlebowe przekładamy do misy oprószonej mąką, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Czekamy aż ciasto wyrośnie, zajmie to ok. godziny.
drugie wyrastanie
45 min
drugie wyrastanie
3. Ponownie wyrabiamy przez 2 minuty ciasto, po czym formujemy w podłużny chleb (o kształcie ciabatty). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut.
pieczenie
30 min
pieczenie
4. Bierzemy do ręki ostry nóż i na środku robimy nacięcie o głębokości centymetra, przez całą długość chleba. Obsypujemy szczyptą mąki, odrobiną świeżo mielonego pieprzu i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 30 minut, w temperaturze 200 stopni.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej