Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Drożdże kruszymy, dodajemy łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Zalewamy 2-3 łyżkami letniego mleka, mieszamy i zostawiamy na ok. 3 minuty, aż drożdże zaczną pracować. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy zaczyn drożdżowy, cukier, jajko. Wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto 5 minut. Następnie dodajemy po kawałku zimnego masła i dalej wyrabiamy, aż ciasto wchłonie tłuszcz.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę.
przygotowywanie farszu
przygotowywanie farszu
3. Miękkie masło łączymy z cukrem. Laskę wanilii przecinamy wanilie i wydrążamy nasionka, dodajemy do masy i ucieramy do połączenia składników. Truskawki kroimy w ćwiartki mieszamy z mąką ziemniaczaną.
formowanie
formowanie
4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, wałkujemy na prostokąt grubości 0,5 cm. Smarujemy je z wierzchu masłem, pozostawiając boki czyste. Posypujemy wzdłuż jednego boku pokrojonymi w cząstki truskawkami.
formowanie
formowanie
5. Ciasto zwijamy od dłuższego boku jak roladę i przecinamy na środku na pół. Pozostawiamy jeden nieprzecięty koniec.
formowanie
formowanie
6. Zaplatamy z dwóch boków ciasta warkocz. Łączymy ze sobą końce tworząc okrągły wieniec.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
7. Wieniec przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
pieczenie
pieczenie
8. Wieniec smarujemy z wierzchu białkiem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach.
Smakowita
Upieczony wieniec studzimy. Podajemy ze Smakowitą de Luxe.
Ocena czytelników: 4 z 2 ocen
Czas całkowity: 2 godz
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 30 min