Przepis

mieszanie składników
3 min
mieszanie składników
1. Mąkę przesiewamy do misy z proszkiem do pieczenia i mieszamy z cukrem. Podgrzewamy mleko z wodą, aby było letnie. Zimne masło siekamy tworząc wiórki i wrzucamy do misy. Powoli wlewając letni płyn mieszamy ze sobą składniki. Po połączeniu, przekładamy utworzone ciasto na oprószoną mąkę stolnicę.
formowanie
4 min
formowanie
2. Rozwałkowujemy ciasto na grubość 1-1,5 cm. Z foremek wykrawamy serduszka (lub szklanką kółka). Przekładamy je na blaszkę wyłożoną pergaminem.
pieczenie
15 min
pieczenie
3. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Bułeczki smarujemy białkiem, posypujemy wiórkami kokosowymi, pieczemy przez 15 minut. Przed podaniem studzimy krótką chwilę.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej