Przepis

wyrabianie
7 min
wyrabianie
1. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy drożdże, cukier, sól i syrop lub wodę różaną. W rondelku topimy masło, studzimy. W drugim rondlu podgrzewamy mleko, aby było letnie. Na przemian zaczynamy wlewać masło i mleko, wyrabiając przy tym ciasto mikserem. Po kilku minutach powinno osiągnąć formę elastycznej kuli.
wyrastanie
50 min
wyrastanie
2. Przekładamy je do miseczki, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na 50 minut.
drugie wyrastanie
40 min
drugie wyrastanie
3. Podrośnięte ciasto dzielimy na 6-8 części. Z każdej z nich rolujemy wałeczek, z którego formujemy bułeczkę w kształcie serca (łącząc na dole dwa końce). Bułeczki kładziemy na blasze, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 30-40 minut.
pieczenie
18 min
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Wierzch bułeczek smarujemy rozbełtanym jajkiem z mlekiem i posypujemy suszonymi płatkami róży. Wkładamy blachę z bułeczkami, pieczemy 17-18 minut, aż się zarumienią. Następnie studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej