Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie zaczynu
przygotowywanie zaczynu
1. Mieszamy składniki zaczynu w miseczce, przykrywamy folią spożywczą i stawiamy w ciepłym miejscu na noc (ok. 8-10 h).
wyrabianie
wyrabianie
2. Następnego dnia wsypujemy mąkę do misy, dodajemy zaczyn. drożdże. Wlewamy oliwę oraz letnią wodę, wyrabiamy stopniowo ciasto przez ok. 5 minut, aż osiągnie formę elastycznej kuli.
wyrastanie
wyrastanie
3. Formę żaroodporną (średnica 21 cm) skrapiamy oliwą i przekładamy do środka kulę z ciasta. Przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny.
pieczenie
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wierzch ciasta skrapiamy oliwą i wkładamy formę do piekarnika. Chleb pieczemy przez 40 minut. Upieczony bochenek wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 4 z 1 ocen
Czas całkowity: 10 godz 40 min
Czas wyrastania: 10 godz
Czas wypieku: 40 min