Przepis

przygotowywanie zaczynu
600 min
przygotowywanie zaczynu

1. Mieszamy składniki zaczynu na toskański chleb bez soli w miseczce, przykrywamy folią spożywczą i stawiamy w ciepłym miejscu na noc (ok. 8-10 h).

wyrabianie
5 min
wyrabianie

2. Następnego dnia wsypujemy mąkę do misy, dodajemy zaczyn i drożdże. Wlewamy oliwę oraz letnią wodę, wyrabiamy stopniowo ciasto przez ok. 5 minut, aż osiągnie formę elastycznej kuli. Ciasto na toskański chleb bez soli odstawiamy pod przykryciem do wyrastania.

wyrastanie
105 min
wyrastanie

3. Ciasto na toskański chleb bez soli wyrasta przez 45 minut. Z wyrośniętego ciasta formujemy bochenek i przekładamy go do wysmarowanej oliwą kub wyłożonej pergaminem formy. Ponownie odstawiamy na 45-60 minut do wyrośnięcia.

pieczenie
40 min
pieczenie

4. Wyrośnięte ciasto na toskański chleb bez soli smarujemy oliwą. Pieczemy w 220 stopniach przez 20 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i dopiekamy przez 15 minut lub do uzyskania odpowiedniego stopnia wypieczenia.

smakowanie
smakowanie

5. Upieczony bochenek toskańskiego chleba bez soli wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce. Po wystudzeniu kroimy w smakowite pajdy.

Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Ziarna słonecznika
Ziarna słonecznika
Wyjątkowo smakowite ziarna o naturalnie orzechowym smaku, które dzięki prażeniu stają się bardziej intensywne.
Dowiedz się więcej