Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1.Połącz ze sobą w misce wszystkie składniki oprócz mleka i wody. Powoli zacznij dolewać mleko do mieszanki i zagniatać ciasto rękami. Gdy wlejesz przewidzianą w przepisie ilość mleka, to samo zrób z ciepłą wodą, cały czas zagniatając ciasto. Zagniataj aż ciasto uzyska jednolitą, odchodzącą od ręki konsystencję. Od tego momentu zagniataj intensywnie jeszcze przez kilka minut.
wyrastanie
120 min
wyrastanie
2.Prostokątną formę (ok. 15-20 cm) natłuść i obsyp otrębami/mąką z pełnego przemiału, aby chleb się nie przykleił. Umieść ciasto w środku, uklep ręką z góry, aby było równomiernie wyłożone w formie. Przykryj formę materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko rozgrzanego kaloryfera) na ok. 2 godziny aż ciasto znacznie urośnie.
pieczenie
30 min
pieczenie
3. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw formę do piekarnika, delikatnie zamknij drzwiczki, aby chleb nie opadł i piecz przez ok. 30 minut, aż zbrązowieje z góry, a po wsadzeniu w niego długiej wykałaczki, nie przyklei się do niej ciasto. Odstaw do ostygnięcia..
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej