Przepis

przygotowanie kruszonki
5 min
przygotowanie kruszonki
1. Jak zrobić słodką kruszonkę do ciasta? Roztapiamy 20 g masła. Dodajemy 10 g cukru pudru oraz 30 g mąki pszennej. Mieszamy do powstania rozsypującego się ciasta przypominającego mokry piasek. To będzie nasza kruszonka. Przykrywamy talerzykiem lub folią i odstawiamy.
Wyrabianie ciasta na bułeczki
15 min
Wyrabianie ciasta na bułeczki
2. Do dużej miski przesiewamy 300 g mąki pszennej. Dodajemy 60 g cukru, suszone drożdże instant oraz sól i 50 g miękkiego masła. Stopniowo dolewamy 150 ml letniej wody. Zagniatamy elastyczne i odchodzące od dłoni ciasto. Ciasto na słodkie bułeczki powinno mieć delikatną, przyjemną w dotyku konsystencję.
Pierwsze wyrastanie
60 min
Pierwsze wyrastanie
3. Wyrobione ciasto na słodkie bułeczki z kruszonką odstawiamy do wyrośnięcia na 60-90 minut lub do podwojenia objętości. Wyrastanie ciasta najlepiej przebiega w ciepłym miejscu.
Formowanie bułeczek
5 min
Formowanie bułeczek
4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 równych części i formujemy okrągłe bułeczki.
Drugie wyrastanie bułeczek
30 min
Drugie wyrastanie bułeczek
5. Uformowane bułeczki układamy na blasze wyłożonej pergaminem i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. Napuszone słodkie bułeczki smarujemy rozmąconym jajkiem (lub opcjonalnie mlekiem) i posypujemy obficie kruszonką.
Pieczenie bułeczek
20 min
Pieczenie bułeczek
6. Słodkie bułeczki z kruszonką pieczemy przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C na złoty kolor.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej