Latem piekłam żytni chleb na zakwasie  z miodem i bardzo mi odpowiadał słodkawy smak chleba pieczonego na zakwasie. Wczoraj przypomniał mi się ten chleb i nabrałam ochoty na lekko słodki chleb o kwaśnym wyrazistym smaku. Nie chciałam znowu piec chleba  żytniego z miodem, dlatego mąkę żytnią pełnoziarnistą wymieszałam z mąką pszenną pełnoziarnistą, a zamiast cukru dodałam cukier trzcinowy, którym posypałam również wierch bochenka. Dzięki temu przy każdym gryzie, drobinki trzcinowego cukru przyjemnie chrupią.

Sam chleb jest mocno wilgotny, lekko kwaskowaty (w końcu jest na zakwasie) i słodkawy. Słodycz nie dominuje jednak smaku :)

Możecie go upiec w dowolnej formie, w której wcześniej będzie wyrastał. Chleby na zakwasie i na mące żytniej mają to do siebie, że długo rosną. Jeśli jesteście niecierpliwi to dodajcie do ciasta łyżeczkę suszonych drożdży lub 10 g świeżych (rozpuszczonych w letniej wodzie). Jeśli chcecie, aby chleb był upieczony tylko na zakwasie przygotujcie się, że poczekacie kilka godzin. U mnie po 4-5 godzinach chlebek już wyrósł. Przełożyłam go jednak do trochę za dużej formy, przez co wyszedł mi długi i nie za wysoki. Musicie jednak mi uwierzyć na słowo, że urósł odpowiednio i jest wypieczony poprawnie. Możecie spróbować wybrać formę w postaci małej keksówki. Wtedy wyjdzie wyższy :)

słodki chleb pszenno-żytni na zakwasiesłodki chlebsłodki chleb

Słodki chleb pszenno-żytni na zakwasie
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 1
 
Skladniki
  • 200 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 130 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 300 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 180 ml letniej wody
  • 4 łyżki cukru trzcinowego + 1 do posypania
Instrukcja
  1. Mąki ze sobą mieszamy.
  2. Dodajemy zakwas oraz cukier.
  3. Stopniowo wlewamy letnią wodę i mieszamy ze sobą składniki, aż do połączenia.
  4. Formę - szeroką prostokątną lub keksówkę (od tego zależy kształt i wysokość chleba), smarujemy odrobiną masła lub oleju. Wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do środka ciasto na chleb. Foremkę przykrywamy czystą ściereczką i stawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce np. pod kaloryfer albo wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 40 stopni. Po 5 godzinach, gdy ciasto urośnie, rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni.
  5. Wierzch ciasta smarujemy wodą i posypujemy cukrem. Foremkę z chlebem wkładamy do piekarnika i pieczemy 35 minut. Następnie wyjmujemy z pieca, z formy i studzimy przed podaniem na kuchennej kratce.

Ocena czytelników: 0 z 0 ocen