Przepis

wyrabianie
10 min
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, jajko, sól i tarty ser. W rondlu podgrzewamy mleko z wodą. Wlewamy letni płyn do suchych składników i wyrabiamy ciasto przez 3-4 minuty
wyrastanie
60 min
wyrastanie
2. Zostawiamy w misie przykrytej ściereczką na godzinę.
formowanie
50 min
formowanie
3. Podrośnięte ciasto kładziemy na oprószonym mąką blacie. Dzielimy na 8 części. Z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę, którą kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Na środku bułeczek dociskamy posypanym mąką patyczkiem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 40 minut.
pieczenie
15 min
pieczenie
4. Wierzch bułeczek skrapiamy oliwą, dociskamy ponownie patyczkiem nacięte bułeczki i wkładamy do pieca. Pieczemy 15 minut w 190 stopniach, następnie z wierzchu posypujemy serem i zapiekamy jeszcze 2 minuty. Studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej