Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, jajko, sól i tarty ser. W rondlu podgrzewamy mleko z wodą. Wlewamy letni płyn do suchych składników i wyrabiamy ciasto przez 3-4 minuty
wyrastanie
wyrastanie
2. Zostawiamy w misie przykrytej ściereczką na godzinę.
formowanie
formowanie
3. Podrośnięte ciasto kładziemy na oprószonym mąką blacie. Dzielimy na 8 części. Z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę, którą kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Na środku bułeczek dociskamy posypanym mąką patyczkiem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 40 minut.
pieczenie
pieczenie
4. Wierzch bułeczek skrapiamy oliwą, dociskamy ponownie patyczkiem nacięte bułeczki i wkładamy do pieca. Pieczemy 15 minut w 190 stopniach, następnie z wierzchu posypujemy serem i zapiekamy jeszcze 2 minuty. Studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 4.5 z 2 ocen
Czas całkowity: 2 godz 2 min
Czas wyrastania: 1 godz 45 min
Czas wypieku: 17 min