Przepis

przygotowywanie zaczynu
5 min
przygotowywanie zaczynu
1 .Drożdże kruszymy, wrzucamy do miseczki i zasypujemy łyżeczką cukru. Zalewamy 50 ml letniego mleka, mieszamy i zostawiamy na 5 minut, aż drożdże zaczną pracować.
wyrabianie
6 min
wyrabianie
2. Mąkę pszenną wsypujemy do misy, dodajemy tarty ser, resztę cukru, jogurt, sól. Wlewamy rozczyn drożdżowy i powoli letnie mleko. Wyrabiamy ciasto przez ok. 3 minuty. Następnie dodajemy po kawałeczku zimnego masła i dalej wyrabiamy ciasto mikserem jeszcze 2-3 minuty, aż osiągnie formę elastycznej kuli.
wyrastanie
60 min
wyrastanie
3. Ciasto na chałkę zostawiamy w misie, przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i zostawiamy na godzinę.
formowanie
2 min
formowanie
4. Wyrośnięte ciasto na chałkę przekładamy na blat, odrywamy 1/4 części i dzielimy ją na 3. Z każdej formujemy podłużny wałeczek, z którego zaplatamy delikatny warkocz.
formowanie
2 min
formowanie
5. Pozostałą (większą) część ciasta na chałkę dzielimy również na 3, formujemy wałki i zaplatamy w warkocz.
wyrastanie
40 min
wyrastanie
6. Drewnianą łyżką robimy wgłębienie w większym warkoczu, skrapiamy go oliwą i kładziemy na nim mniejszy warkocz. Tak przygotowaną chałkę serową zostawiamy pod przykryciem na 40 minut.
pieczenie
30 min
pieczenie
7. Przed pieczeniem skrapiamy chałkę oliwą, posypujemy sezamem i wstawiamy do rozgrzanego pieca. Pieczemy przez 25 minut w 180 stopniach. Następnie posypujemy 3 łyżkami tartego sera i zapiekamy jeszcze 5 minut.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej