Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy cukier, drożdże i sól. W rondlu podgrzewamy mleko, aby było letnie. Do mąki wbijamy jajko i powoli wlewając mleko, wyrabiamy ciasto mikserem przez kilka minut. Gdy ciasto będzie już elastyczne, dodajemy po kawałku zimnego masła i dalej wyrabiamy jeszcze 2-3 minuty.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Ciasto przekładamy do misy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1,5 godziny.
formowanie
formowanie
3. W tym czasie myjemy dokładnie owoce, oczyszczamy porzeczki z ewentualnych gałązek oraz listków i osuszamy. Porzeczki mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Dzielimy na dwie części. Każdą z nich wałkujemy na koło o grubości 0,5 cm, z którego wykrawamy po 8 trójkątów (w sumie 16). Na dole każdego trójkąta wykładamy łyżeczkę owoców i zawijamy, kierując podstawę trójkąta ku wierzchołkowi. Tak uformowane rogaliki przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Przyszłe rogaliki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni.
pieczenie
pieczenie
5. Wierzch wyrośniętych rogali smarujemy rozbełtanym żółtkiem (można je dodatkowo posypać cukrem trzcinowym lub płatkami migdałowymi). Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut. Następnie studzimy na kuchennej kratce. Upieczone rogaliki można dodatkowo posypać cukrem pudrem.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 3 ocen
Czas całkowity: 2 godz 15 min
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 15 min