Upieczenie dobrego 100% razowego chleba na zakwasie nie jest sprawą prostą. Nawet w specjalistycznych książkach takich jak "Chleb" J. Hamelmana, w przepisach na razowe chleby żytnie, pojawia się w nich skromny dodatek mąki pszennej. Wszystko dlatego, że z samej mąki razowej łatwo o zbitego gniota. Ja czasem do chlebów żytnich dodaję trochę mąki gryczanej lub np. ryżowej, ale postanowiłam trochę poeksperymentować, aby upiec porządnego razowca z samej mąki o typie 2000. Pomieszałam trzy różne mąki razowe, czyli żytnią, orkiszową i pszenną. Dzięki temu otrzymałam w 100% razowy chleb na zakwasie, który spełnił moje wymagania smakowe, a jego miąższ  nie wyszedł gniotowaty. Dla smaku dorzuciłam do ciasta trochę oregano. Polecam przepis :)

razowy chleb z oregano na zakwasie

Razowy chleb z oregano na zakwasie
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 1
 
Składniki
  • 200 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 100 g mąki żytniej razowej typ 2000
  • 200 g mąki pszennej razowej typ 2000
  • 200 g mąki orkiszowej razowej typ 200
  • 400 ml wody
  • 2 płaskie łyżki suszonego oregano
  • 1,5 łyżeczki soli
Instrukcja
  1. Mąki mieszamy z zakwasem, oregano i solą. Wlewamy letnią wodę i krótko mieszamy ciasto do dokładnego połączenia składników.
  2. Formę keksówkę smarujemy masłem lub oliwą i posypujemy bułką tartą lub wykładamy pergaminem.
  3. Zwilżamy dłonie wodą i przekładamy ciasto do formy, wierzch wyrównujemy. Ciasto przykrywamy na 5 godzin, stawiamy w ciepłym miejscu
  4. Wyrośnięte ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni. Po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy przez kolejne 20 minut.
  5. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kratce.
podpis Tosi
Ocena czytelników: 5 z 2 ocen