Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąki mieszamy z zakwasem, oregano i solą. Wlewamy letnią wodę i krótko mieszamy ciasto do dokładnego połączenia składników.
wyrastanie
wyrastanie
2. Formę keksówkę smarujemy masłem lub oliwą i posypujemy bułką tartą lub wykładamy pergaminem. Zwilżamy dłonie wodą i przekładamy ciasto do formy, wierzch wyrównujemy. Ciasto przykrywamy na 5 godzin, stawiamy w ciepłym miejscu
pieczenie
pieczenie
3. Wyrośnięte ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni. Po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy przez kolejne 20 minut. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 2 ocen
Czas całkowity: 5 godz 10 min
Czas wyrastania: 4 godz 30 min
Czas wypieku: 40 min