Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1.Mąki mieszamy ze sobą w misie. Dodajemy drożdże, cukier, sól. Piwo wlewamy do rondelka i podgrzewamy, aż będzie letnie. Bardzo powoli (ważne!) zaczynamy wlewać piwo do suchych składników i stopniowo wyrabiamy ciasto. Po kilku minutach wyrabiania, ciasto osiągnie formę lekko zbitej, lepiącej kuli, z której można łatwo uformować podłużny bochenek.
wyrastanie
120 min
wyrastanie
2.Uformowane ciasto kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 2 godziny w ciepłym miejscu.
pieczenie
40 min
pieczenie
3.Wyrośnięte ciasto będzie z wierzchu trochę popękane. Tak powinno być. Smarujemy je oliwą i posypujemy gruboziarnistą solą. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Chleb pieczemy 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut. Upieczony chleb studzimy przed krojeniem na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej