Przepis

podgrzewanie mleka
5 min
podgrzewanie mleka

1. Mleko podgrzewamy, powinno być letnie o temperaturze ok. 35 stopni.

wyrabianie
5 min
wyrabianie

2. Do dużej misy wsypujemy mąki, dodajemy suszone drożdże, sól. Powoli wlewamy letnie mleko do suchych składników cały czas mieszając/miksując. Po ok. 5 minutach powinno być elastyczne.

formowanie
5 min
formowanie

3. Formę keksówkę wykładamy pergaminem. Przekładamy do środka ciasto. Wierzch wyrównujemy zwilżoną dłonią wodą i posypujemy makiem, przyklepujemy i przykrywamy.

wyrastanie
90 min
wyrastanie

4. Stawiamy w ciepłym miejscu na około 1,5 godziny lub do podwojenia objętości.

pieczenie
40 min
pieczenie

5. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i wkładamy chleb. Pieczemy przez 40 minut, następnie wyciągamy z formy i studzimy.

Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Ziarna słonecznika
Ziarna słonecznika
Wyjątkowo smakowite ziarna o naturalnie orzechowym smaku, które dzięki prażeniu stają się bardziej intensywne.
Dowiedz się więcej