Przepis

wyrabianie
4 min
wyrabianie

1. Mąki mieszamy ze sobą w misie. Dodajemy dokarmiony 10 godzin wcześniej zakwas, melasę, kakao, sól i cukier. Powoli wlewamy letnią wodę i zaczynamy wyrabiać ciasto drewnianą łyżką lub mikserem. Po ok. 4 minutach, składniki będą ze sobą dobrze połączone. Ciasto będzie dosyć klejące, nie należy się tym przejmować.

pierwsze wyrastanie
120 min
pierwsze wyrastanie

2. Ciasto zostawiamy w misie, którą przykrywamy folią spożywcza lub czystą ściereczką. Stawiamy ją w ciepłym miejscu na 2 godziny.

drugie wyrastanie
240 min
drugie wyrastanie

3. Prostokątną formę (u mnie o wymiarach 20x22 cm) wykładamy pergaminem lub smarujemy tłuszczem i obsypujemy otrębami. Zwilżamy dłonie wodą i wyciągamy z misy wyrośnięte ciasto. Wkładamy je do formy, a wilgotną dłonią wyrównujemy wierzch. Formę przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 4 godziny.

pieczenie
50 min
pieczenie

4. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Chleb wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut. Zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i dopiekamy jeszcze 25-30 minut. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy przed krojeniem na kuchennej kratce.

Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej