Zauważyłam, że wiele osób rozpoczynających domowy wypiek chleba, uparcie trzyma się jednego przepisu. Wiem, że aby nabrać pewności siebie, warto mieć wprawę z jednym przepisem, ale moim zdaniem najłatwiej się nauczyć i zrozumieć sztukę wypiekania chleba, próbując różnych możliwości i receptur. Niektórzy podchodzą sceptycznie do tych przepisów, gdzie ciasto trzeba wyrabiać, składać i formować. Ja jednak uważam, że są to drobne utrudnienia, które szybko można zrozumieć, a przynoszą o wiele lepsze efekty. Jakoś tak mam, że chleby formowane, wyrastające w koszyku i wielokrotnie składane w procesie wyrastania, smakują mi bardziej, niż te, które cały czas rosną w jednej formie.

Kształtowanie chleba jest możliwe także przy tych pieczonych jedynie na drożdżach. Aby ciasto się nie "rozlało" i nie popękało, najlepiej do tego wykorzystać wiklinowy koszyk. Więcej na ten temat możecie przeczytać we wpisie teoretycznym.

Na szczęście są pewne metody, które pozwalają osiągnąć taką formę chleba w domu, nie podsypując go sporą ilością mąki (przez co byłby suchy) i nie uzyskując po upieczeniu placka, a to wszystko bez koszyka. Wystarczy zastąpić koszyk zwykłym kuchennym sitem/durszlakiem. W efekcie mamy prosty drożdżowy chleb o niezwykle chrupiącej skórce i o rustykalnym wyglądzie niczym chleb pieczony na zakwasie :)

chleb pszennyprosty chleb pszennychleb pszenny

Prosty chleb pszenny
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 1
 
Składniki
  • 580 g mąki pszennej chlebowej typ 650
  • 280 ml letniej wody
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka oliwy
  • 1,5 łyżeczki suszonych drożdży instant
Instrukcja
  1. Mąkę przesiewamy z solą do misy. Dodajemy drożdże oraz cukier.
  2. Powoli wlewamy letnią wodę (o temperaturze ok. 35 stopni) i zaczynamy wyrabiać mikserem ciasto. W tym czasie lejemy powoli oliwę, aby połączyła się ze innymi składnikami. Ciasto wyrabiamy 8 minut. Po tym czasie osiągnie formę kuli.
  3. Koszyk do wyrastania chleba lub sitko wykładamy ściereczką, którą oprószamy mąką. Do środka przerzucamy wyrobione ciasto. Przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów (np. koło kaloryfera) na 1,5 godziny.
  4. Wyrośnięte ciasto przerzucamy na blachę wyłożoną pergaminem, odwracając sitko lub koszyk dnem do góry. Ręce oprószamy mąką i kształtujemy ciasto, aby było okrągłe. Wierzch ciasta nacinamy "płytko" ostrym nożem np. na krzyż.
  5. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Chleb pieczemy 35 minut.
  6. Studzimy przed krojeniem na kuchennej kratce.
podpis Tosi
Ocena czytelników: 5 z 3 ocen