Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. Mąkę wsypujemy do misy. Mieszamy z drożdżami oraz z łyżeczką soli. Dodajemy łyżeczkę oliwy lub oleju słonecznikowego. Podgrzewamy wodę, aby była letnia, lecz nie gorąca. Zaczynamy wyrabiać ciasto na chleb ręcznie lub mikserem i bardzo powoli wlewać letnią wodę. Dzięki temu składniki będą się w odpowiednim czasie ze sobą łączyły, uzyskując po kilku minutach formę elastycznej kuli.

wyrastanie
120 min
wyrastanie

2. Keksówkę smarujemy odrobiną tłuszczu (olejem, oliwą lub masłem) i wykładamy pergaminem lub obsypujemy dno i ścianki otrębami. Do środka formy przekładamy ciasto. Lekko wilgotną dłonią wyrównujemy wierzch ciasta, aby było równe. Keksówkę szczelnie przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką (w przeciwnym razie, ciasto wyschnie). Stawiamy je w ciepłym miejscu bez przeciągów do wyrośnięcia, na ok. 1,5-2 godziny.

pieczenie
40 min
pieczenie

3. Wyrośnięte ciasto smarujemy z wierzchu mlekiem i obsypujemy sezamem (ja posypałam po skosie w niektórych miejscach, tworząc pasy). Przyszły chleb wkładamy do rozgrzanego piekarnika z góry i z dołu, o temperaturze 200 stopni. Pieczemy przez 40 minut, aż wierzch się zarumieni. Keksówkę wyciągamy z piekarnika, a następnie chleb z formy. Przed krojeniem studzimy na kuchennej kratce.

Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej