Tradycyjne precle mają swój niepowtarzalny kształt, przypominający niezwiązany do końca supełek oraz intensywnie brązowy kolor, wyróżniający je od innego tego typu pieczywa. Miąższ przypomina nieco bajgle, a to dlatego, że oba typy pieczywa są wcześniej gotowane, a później pieczone w celu uzyskania chrupiącej skórki. Precle z gruboziarnistą solą prezentowałam Wam już jakiś czas temu, a dzisiaj postawiłam na coś prostszego. No przynajmniej prostszego kształtem.

paluchy

Czasem ciasto drożdżowe nie układa się po naszej myśli, jest albo zbyt lepkie, albo zbyt sprężyste i przy każdej próbie ułożenia go w konkretny kształt, za kilka sekund wraca do kształtu pierwotnego, doprowadzając nas do szału. Równie pyszne i estetyczne rozwiązanie to chlebowe paluchy.

paluchy

Ja dzisiaj zrobiłam moje w identyczny sposób, jak robię precle, z tym że bez konieczności zawijania ich w supełek. Proste paluchy sprawdzą się idealnie na imprezach, do przegryzienia.

Preclowe paluchy
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 6
 
Składniki
  • 300 g mąki pszennej chlebowej
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • ok. 200 ml ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 5 łyżek sody oczyszczonej
Instrukcja
  1. Połącz ze sobą w misce lub na blacie mąkę, drożdże, sól i cukier. Powoli zacznij dolewać ciepłą wodę i zagniatać ciasto. Dolewaj i zagniataj aż ciasto uzyska nie lepiącą się, elastyczną konsystencję (powinno to nastąpić po wlaniu ok. 200 ml wody).
  2. Gdy ciasto osiągnie tę konsystencję, zagniataj jeszcze przez 5 minut.
  3. Wsadź ciasto do miski, przykryj ją folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko rozgrzanego kaloryfera) na ok. 1,5 godziny.
  4. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto na oprószoną mąką stolnicę, uformuj z ciasta rulon i pokrój na 6 równych części.
  5. Z każdej części uformuj długi paluch i ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Odstaw ponownie w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.
  6. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni. W dużym garnku zagotuj wodę z sodą.
  7. Po upływie czasu wyrastania delikatnie przetransportuj paluchy do gotującej się wody. Gotuj ok 30 sekund każdy a następnie wyłóż je z powrotem na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
  8. Ugotowane paluchy posmaruj roztrzepanym jajkiem, natnij (możesz również posypać na przykład gruboziarnistą solą) i wstaw do piekarnika.
  9. Piecz przez ok. 25 min aż mocno zbrązowieją.
podpis Tosi
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen