Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, sól, oliwę, jajko. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto 5 minut.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Elastyczne ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę.
formowanie
35 min
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części, z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę, układamy je w odstępach na blasze i zostawiamy pod przykryciem na jeszcze 30 minut.
gotowanie ciasta
5 min
gotowanie ciasta
4. Do garnka wlewamy 2 litry wody, dodajemy sodę oczyszczoną i cukier. Wrzucamy do wrzącej wody wyrośnięte i nacięte (według uznania) bułeczki o gotujemy po minutę z każdej strony.
smarowanie wierzchu
2 min
smarowanie wierzchu
5. Bułeczki odsączamy z wody, układamy na blasze wyłożonej pergaminem i smarujemy z wierzchu białkiem.
pieczenie
pieczenie
6. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Bułeczki pieczemy przez 15 minut, aż będą rumiane.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej