Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, sól, oliwę, jajko. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto 5 minut.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Elastyczne ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę.
formowanie
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części, z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę, układamy je w odstępach na blasze i zostawiamy pod przykryciem na jeszcze 30 minut.
gotowanie ciasta
gotowanie ciasta
4. Do garnka wlewamy 2 litry wody, dodajemy sodę oczyszczoną i cukier. Wrzucamy do wrzącej wody wyrośnięte i nacięte (według uznania) bułeczki o gotujemy po minutę z każdej strony.
smarowanie wierzchu
smarowanie wierzchu
5. Bułeczki odsączamy z wody, układamy na blasze wyłożonej pergaminem i smarujemy z wierzchu białkiem.
pieczenie
pieczenie
6. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Bułeczki pieczemy przez 15 minut, aż będą rumiane.
Smakowita
Upieczone bułeczki serwujemy ze Smakowitą de Luxe.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 1 godz 47 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 15 min