Kwas chlebowy

Kwas chlebowy to bardzo specyficzny w smaku napój. Jeśli jesteście jego koneserami to być może będziecie zainteresowani jego domową produkcją.

Jak zrobić kwas chlebowy? Sprawa jest dosyć prosta. Kwas otrzymuje się poprzez fermentację chleba (najlepiej razowego), uważany jest on za bezalkoholowy napój, chociaż może zawierać w sobie odrobinę alkoholu.

Do fermentacji chleba używa się wody, drożdży i cukru, chociaż niektórzy decydują się na dodanie do kwasu skórki cytrynowej, czy rodzynek. Jako, że nie przepadam za rodzynkami, to zdecydowałam się wykorzystać odrobinę świeżej skórki z cytryny.

Kwas chlebowy najbardziej popularny jest na wschodzie, szczególnie w Rosji, na Białorusi i Ukrainie, ale ma on też sporo miłośników w Polsce.

Pamiętam, że wiele lat temu, gdy jeszcze temat domowego wypieku chleba mnie nie interesował, to mama mojej przyjaciółki na bazie takiego zakwasu piekła chleb. Jestem bardzo ciekawa jak go robiła, dlatego przy najbliższej okazji będę się musiała podpytać o przepis.

Tradycyjnie jest on przeznaczony głównie do picia. Teraz, gdy znacie już przepis na kwas chlebowy, zachęcam do spróbowania. Ciekawe wrażenia smakowe gwarantowane 🙂

Jak zrobić kwas chlebowy? Przepis krok po kroku
Autor: 
 
Składniki
  • 500 g czerstwego chleba żytniego razowego (np. z tych przepisów : ziarnisty chleb razowy na zakwasie lub chleb razowy na zakwasie)
  • 5 l wody +250 ml
  • skórka z cytryny
  • 40 g świeżych drożdży
  • 150 g cukru
Instrukcja
  1. Chleb kroimy w grubą kostkę i wrzucamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (ok.180 stopni) i pieczemy przez 10-15 minut, aż wyschnie i się zarumieni.
  2. Podpieczone kawałki chleba wrzucamy do kamionkowej misy. Dodajemy startą skórkę z cytryny i zalewamy całość 5 litrami wrzącej wody. Mieszamy, przykrywamy lnianią ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 24 godziny.
  3. Następnego dnia (gdy upłynie doba) rozkruszamy świeże drożdże do miseczki, dodajemy łyżeczkę cukru i zalewamy odrobiną letniej wody. Przygotowany roztwór odstawiamy na 10 minut.
  4. W tym czasie przelewamy roztwór przez gazę, odciskając zmoczony chleb (który nie będzie nam już potrzebny).
  5. Szklankę gorącej wody łączymy z cukrem i wlewamy do roztworu chlebowego, dodajemy także zaczyn drożdżowy i intensywnie mieszamy.
  6. Tak przygotowany kwas przelewamy do słoików, które zakręcamy i stawiamy do lodówki.
  7. Po 3-4 dniach kwas chlebowy jest gotowy do picia.