jak zrobić bułkę tartą

Krótko podsmażona zdobi wiosennego kalafiora, fasolkę szparagową i wakacyjne knedle ze śliwkami. Sprawia, że panierka kotletów schabowych i mielonych staje się chrupiąca i rumiana. Dodaje się ją do masy na klopsiki i do mięsnych pasztetów, a możliwości jest znacznie więcej.

Bułka tarta towarzyszy polskiej kuchni nie od dziś. Cieszy się też popularnością np. w przysmakach włoskich jako pangrattato, czyli czymś w rodzaju posypki, przygotowywanej na bazie bułki tartej, oliwy, czosnku, ziół i skórki z cytryny. A na pewno znalazłaby swoje miejsce w kuchniach także innych krajów.

Tartą bułkę można kupić w większości sklepów spożywczych w papierowych torebkach, a czy zerkaliście kiedyś na skład opakowania? Aż trudno uwierzyć, ale nie zawsze w składzie znajduje się 100% pieczywa! Oczywiście nie chcę koloryzować, że zawsze tak jest, ale ostatnio natrafiłam na taką paczkę. Warto sprawdzać!

Aby nie ryzykować jedząc podejrzane dodatki, mieć świadomość tego co jemy i nie marnować w domu pieczywa, proponuję bułkę przygotowywać samodzielnie w domu.

Sprawa może wydawać się oczywista, ale znam osoby, które nie wiedzą jak dobrze bułkę tartą przygotować, dlatego postanowiłam, że warto to opisać.

jak zrobić bułkę tartąjak zrobić bułkę tartą

Gdy po kilku dniach wasze pieczywo w chlebaku zaczyna robić się suche i już nie nadaje się np. na grzanki, wystarczy wyjąć je i położyć gdzieś na słońcu np. na parapecie. Dzięki temu pieczywo szybciej wyschnie i nie spleśnieje.

Wbrew pozorom tartą bułkę wcale nie trzeba koniecznie przygotowywać z bułki, może być także z chleba, zarówno drożdżowego, jak i na zakwasie. Można również przygotować bułkę tartą z pieczywa pełnoziarnistego, czy orkiszowego, możliwości jest wiele.

A oto kilka opcji jak ją przygotować:

  1. Czerstwe pieczywo kroimy na drobniejsze kawałki i miksujemy w malakserze z ostrzem w kształcie litery „S”.
  2. Ścieramy ręcznie na tarce o drobnych oczkach.
  3. Skruszamy w młynku do mielenia kawy.
  4. Używamy robota typu „thermomix”.
  5. Przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa.

Do tartej bułki w wersji wytrawnej można dodać ulubione suszone zioła np. oregano albo majeranek, dzięki temu nasze dania nabiorą niezwykłego smaku.

A jeśli szykujecie bułkę tartą do leniwych klusek, proponuję dodać do niej cynamon lub mielony imbir 🙂