Temat drożdży jest o tyle ważny, bowiem dzięki nim ciasto wyrasta, a w chlebie tworzą się bąbelki gazu. Nadmiar drożdży przyspiesza rośnięcie, ale chleb taki będzie miał cienką skórkę. Zawartość drożdży wpływa na porowatość i trwałość chleba. Dzięki temu pięknie pachnie, ma charakterystyczny smak i cenne składniki odżywcze.

Występują różne gatunki drożdży, ale dzisiaj chciałybyśmy się skupić na tych najbardziej popularnych – drożdżach spożywczych.

Oprócz zakwasu (któremu poświęcimy oddzielny temat) przy wypieku chleba wykorzystuje się drożdże piekarskie, czyli drożdże świeże oraz drożdże suszone. Można je stosować zależnie od upodobania. W sytuacji kiedy wybieramy przepis z drożdżami suszonymi, a chcemy użyć świeżych drożdży, należy podwoić ilość wskazaną w przepisie :

7 g suszonych drożdży instant = 15 g drożdży świeżych

Świeże drożdże – Występują w postaci kostki o różnej gramaturze. Ogólnie dostępne w sklepach i supermarketach, zazwyczaj opakowanie waży 100 – 200 gram. Ważne by przechowywać je w lodówce, a przed użyciem wyjąć w odpowiednim momencie by osiągnęły temperaturę pokojową. W większości wypadków stosuje się je w formie uaktywnionej (jako rozczyn) poprzez dodanie ciepłego mleka/wody i odrobiny cukru.

Drożdże suszone – Mają postać granulek. Wymagają przygotowania rozczynu przed użyciem, z odrobiny mąki i ciepłego płynu (wody, mleka) o temperaturze 35 – 40 stopni.

Drożdże suszone INSTANT – O wiele bardziej popularne niż zwykłe drożdże suszone. Także występują w postaci granulek, ale nie wymagają wykonania rozczynu co jest dużym ułatwieniem i zyskiem czasu. Miesza się je z mąką i innymi suchymi składnikami, a następnie łączy z pozostałymi składnikami. Dają takie same (lub bardzo podobne) efekty jak drożdże świeże.

Przyznam szczerze, że nie mogę się zdecydować, czy bardziej odpowiadają mi drożdże świeże, czy suszone instant. Stosuję je zamiennie, zależnie od okoliczności, przepisu i rodzaju pieczywa jakie chcę uzyskać.